FAMILJE-BEREDSKAP

SÅ BliR DU och DIN faMILJ FÖRBEREDDA, INTe RäDDA

Vi vill att det ska vara enklare att bli förberedd. Även som familj. Därför har vi gjort den här kampanjen – för att göra det enklare för familjer att öka sin beredskap. Vi har gjort en himla bra film – eller flera, om man vill titta på den del för del – som ni tittar på nedan. Allra helst tillsammans. För om er familj vet vad ni ska göra i ett krisläge, ja då blir det nästan som en superkraft. Nej, helt säkert en superkraft.

Filmen om familjeberedskap är runt åtta minuter lång och går igenom vår ramsa HEMSKT VIS på ett pedagogiskt och, enligt oss själva, rätt så kul vis. Varje bokstav, och ord, är ett kapitel.

Den är gjord för att kolla på tillsammans, alltså barn och vuxna ihop framför skärmen. Ju fler ni är, desto större skärm, är vår rekommendation. Men det kan ju vara ganska mysigt att samlas många runt en liten skärm också. Ni gör som ni vill, helt enkelt. Vill ni hellre kolla bit för bit, gör ni det en bit ner! Scrolla på!

HEJ Barn och DIN(A) vuXNA!

Inget av det här med hemberedskap är barns ansvar. Det är alltid vuxna som är ansvariga för barns trygghet och säkerhet. Men vi tycker att det är toppen om så många som möjligt lär sig. Därför har vi gjort den här kampanjen, den här sidan och de här filmerna. De är gjorda för att titta på tillsammans, antingen hela långa eller en och en. Utöver vi på Preppbox har vi fått hjälp av våra vänner David Sundin (voiceover!) och Sonya Filimonova (illustration och animation!). Kolla förresten in Sonyas hemsida här!

Här nedanför ligger alla kapitel som enskilda filmer. Så kan man kanske pausa och prata mellan varje? Och kanske får man en godis för varje film man tittat färdigt på? Eller så får man bara titta på godis. Kanske mer ett straff, egentligen. Men kolla vad fint godiset är!

(Ja, en vuxen och ett barn har skrivit den här texten tillsammans.)

KAPITEL 1 av 11: INTroDUKTION

I denna del lär vi oss ramsan "HEMSKT VIS", där varje bokstav står för något viktigt att tänka på vid hemberedskap.

KAPITEL 2 av 11: HÄlSa

H för Hälsa: Hälsa handlar både om att ta hand om kroppen och om att hjälpa andra när de är rädda eller skadade. Lär dig enkla knep för att lugna och ge första hjälpen.

KAPITEL 3 av 11: EnERGi

E för Energi: Ha alltid extra batterier, en laddad powerbank och en ficklampa redo för nödsituationer som strömavbrott.

KAPITEL 4 av 11: MUMS!

M för Mums!: Mat är viktig för både energi och humör. Ha alltid lite extra mat hemma och glöm inte att ha godis som en nödfixare när saker känns tufft.

... vad sa vi om godis här egentligen? Skulle man få eller?

KAPITEL 5 av 11: SKyDD

S för Skydd: Skydda både dig själv och ditt hem genom att hålla värmen och skapa trygghet, till exempel genom att bygga en mysig koja.

KAPITEL 6 av 11: KommUNIKAtiON

K för Kommunikation: Kommunikation handlar om att hålla kontakt med både familj och grannar, och att spara batterierna på telefonen i en nödsituation.

KAPITEL 7 av 11: TRanSPORT

T för Transport: Planera hur du ska ta dig runt om kollektivtrafiken stannar, och se till att cykeln eller bilen är redo för oväntade resor.

KAPITEL 8 av 11: VaTTEN

V för Vatten: Vatten är livsviktigt, och varje person behöver minst tre liter per dag. Se till att ha tillräckligt med vatten hemma.

Sitter du också och tänker på vatten nu? Vi med. Mmm, vatten. Tänk att det både kan vara så gott och så stort, så varmt och så kallt. Plus, blir inte "vatten" samma ord både fram- och baklänges? Kanske inte förresten.
Men nästan.

KAPITEL 9 av 11: INfoRMAtiON

I för Information: Håll dig uppdaterad med pålitlig och barnanpassad information, och tänk kritiskt på det du ser och hör online.

KAPITEL 10 av 11: SäkERHET

S för Säkerhet: Brandvarnare och brandfiltar kan rädda liv. Lär dig hur man släcker små bränder, men se alltid till att varna en vuxen först.

KAPITEL 11 av 11: HELA raMSAN en GÅNg TILL!

HEMSKT VIS. Nu kan vi den va? Bra jobbat som tittat hela vägen hit! (Godis?)

OCH Så TVå TRÅKIGA TIPS (DET VILL SÄGA TIPS TILL VUXNA):