Din hälsa och personlig hygien under kris

Förmågan att upprätthålla hälsan i hushållet med begränsat eller inget stöd utifrån är en viktig beståndsdel i din personliga krisberedskap. 

Hälsa är ett brett område och överlappar de flesta av de andra områdena, där ju egentligen alla syftar till att upprätthålla liv och, just, hälsa. För enkelhetens skull delar vi upp hälsan i första hjälpen, sjukvård, hygien, städ och sanitet samt mental hälsa.

Vi kommer i den här artikeln prata om hur man kan öka sin beredskap i hälsa utifrån tre perspektiv: hur du kan förbereda dig för 7 dagar, för 30 dagar och för 90 dagar (och längre). De ökar i både ambition och komplexitet. Börja med att fokusera på en vecka, och ta det sedan därifrån i en takt som passar dig och ditt hushåll.

Förbered dig för 7 dagar

  • Första hjälpen-kunskaper: Viktigt att kunna hjärtlungräddning, stoppa blödning och hantera chock. Att gå en första hjälpen-kurs eller se utbildningsklipp på YouTube rekommenderas.
  • Utrustning i Första hjälpen-väska: Den bör innehålla grundläggande saker som tournequet, brännskadeförband, tamponeringsväv/gasbinda, med mera. Cederoth Medium rekommenderas som en bra grundväska.
  • Tournequeter: Två typer: CAT (combat application tornequet) och SWAT-T. CAT kan appliceras med en hand, medan SWAT-T är billigare och kan användas på barn och djur.
  • Mediciner och husapotek: Viktigt att ha receptfria mediciner för olika ändamål som värk, feber, inflammation, magproblem, allergier, plus koltabletter, ögonskölj, näsdroppar, och ögondroppar. Aloe Vera-salva rekommenderas för brännskador och insektsbett.
  • Sårvård: Kunskap om rengöring och omplåstring av sår är viktig, inklusive användning av kompresser, sårrengöringsmedel och suturtejp.
  • Hygien: Extra tandkräm, tvål, schampo och intimprodukter är viktiga att ha. Använd fuktad frottéhandduk som alternativ till duschen.
  • Sanitär hantering vid kris: Lösningar för att hantera toalettproblem vid avsaknad av spolning, som att använda byggsopsäckar, torvströ, och täta avlopp vid behov.
  • Städning och hygien i hemmet: Rengöringsverktyg är viktiga, som sopborstar, svabbar, trasor och såpa för att upprätthålla hygien.
  • Underhållning och mental hälsa: Den mentala biten är viktig. Kortspel, brädspel, böcker och laddningsmöjligheter för elektroniska enheter för att hålla uppe humöret och underlätta umgänget.

Första hjälpen är de åtgärder man vidtar med en svårt skadad för att hålla liv i denna tills mer kvalificerad hjälp kommer. Det är kunskaper och färdigheter alla bör ha. Att kunna hjärtlungräddning, stoppa blödning och hantera chock är livsavgörande när det väl gäller – har du möjlighet, gå en kurs! Har du inte möjlighet rekommenderar vi att titta igenom vad som finns på YouTube.

En vanlig första hjälpen-väska, till exempel Cederoth Medium räcker långt, särskilt om man kompletterar den med en tournequet, brännskadeförband och tamponeringsväv/gasbinda. Observera att länken går till den billigaste vi hittade när detta skrevs i februari 2024 – eftersom du läser detta i framtiden finns det kanske en med bättre pris. Googla! Vi får ingen ersättning för det vi länkar här.

Nu vill vi snacka tournequeter. Det finns två typer av tournequeter:

CAT (combat application tornequet) som används över hela världen och SWAT-T som är ett brett gummiband. 

SWAT-T har ett lägre pris och har fördelen att kunna användas på barn och till exempel hundar, dock behövs båda händerna. En välutrustad första hjälpen-väska är en högst relevant del av grundutrustningen. 

Tillgången till sjukvård

I en krissituation kan tillgången till sjukvård vara begränsad. Det kan då vara en fördel att kunna ta hand om enklare sjukvård i hemmet. 

Receptfria mediciner finns för: 

  • Värk
  • Febernedsättande
  • Antiinflammatorisk
  • Blodförtunnande
  • Lösande och stoppande för magen
  • Minska syraproduktionen i magsäcken
  • Antihistamin för dämpande av allergi.

Vi rekommenderar att ha alla dessa hemma – förslagsvis samlade i en egen förpackning som är lätt att komma åt vid behov. 

Dessutom finns koltabletter att inta vid till exempel förgiftning, ögonskölj, näsdroppar och ögondroppar. Andra saker som kan vara bra att ha i ett lite större husapotek är Aloe Vera-salva för brännskador, insektsbett, och myggmedel.

Infektioner i sår har varit en stor orsak till att folk avlidit genom historien. Att kunna ta hand om och sköta sår är livsviktigt. Det är inte detsamma som att stoppa blödning i första hjälpen, utan istället handlar det om att kunna rengöra och lägga om ett sår. 

Till det krävs kompresser av olika slag och sårrengöringsmedel. 

Till kompresser behövs tejp. Suturtejp används till att dra ihop sår. 

Såpa i varmt vatten är fenomenalt på att göra rent sår. 

En fot med en stickskada i ett fotbad med såpa och varmt vatten rengör på djupet. 

För diagnosticering används termometer, pulsoximeter och blodtrycksmätare – alla är bra att ha, kanske har du redan en termometer?

Hygien, hygien, hygien

I en besvärlig situation blir hygienen extra viktig. Både för att minska risken för sjukdomar men också för det mentala. Begränsad tillgång till vatten försvårar. Tänk om någon skulle få kräksjuka till exempel. Det är redan skitjobbigt. Utan vatten och el blir det astronomiskt jobbigt. 

Att ha lite extra av tandkräm, tvål och schampo samt intimprodukter hemma är viktigt. 

En varm fuktad frottéhandduk att torka av kroppen med är ett effektivt sätt att ersätta duschen.

Kissa, bajsa, spola

I många bostäder och bostadsområden blir det stora problem om inte spolfunktionen på toaletten fungerar. Att få det sanitära att fungera i alla situationer är helt grundläggande för hälsan. Det är bland det första som görs i krisområden efter till exempel jordbävningar: toaletter sätts upp för att hindra sjukdomar som dysenteri och kolera får fäste. 

Saknar man tillgång till torrtoalett är en lösning att sätta en byggsopsäck i toastolen och fälla ner änd-ringen över. Byggsopsäck är viktigt då de är kraftigare. Eftersom det inte går att spola är det viktigt med strö som torv eller liknande när någon varit där. Bäst är om man kan kissa någon annanstans. Potta är en gammal lösning som fortfarande fungerar – men också det som luktar mest. Går det inte hälla ut på rimlig plats är en tomdunk med skruvkork ett alternativ.

Ett problem som kan uppstå när elen försvinner, men det finns spolvatten i vattentornen kvar och folk använder toaletten i bostadsområden med flervåningshus, är att det blir stopp och det börjar komma upp i brunnar i lägre belägna lägenheter. Då blir det viktigt att ha något att täta avloppen med. Trasor och plugg, till exempel. Ett (lite överkurs-)tips är att studera hur båtfolk tätar skrovgenomföringar vid läckage. Och när du själv lärt dig kan du lära ut till dina grannar! Kom ihåg: spola inte ut det sista dricksvattnet och låt det svämma över i andras lägenheter.

Behöver flera personer vistas i en bostad som normalt är någon annanstans på dagarna blir det väldigt fort väldigt stökigt och smutsigt. Att kunna fortsätta städa utan el blir mycket viktigt. Att ha tillgång till sopborstar, svabbar och trasor samt såpa är viktigt. Diskutrustning som diskborstar, diskmedel, diskställ, sköljbalja, stålboll, disksvampar och torkhandukar ersätter diskmaskinen.

Kul kan vara livsviktigt

I en situation där vardagslivet vänds upp och ner, ovisshet råder och bekvämligheten viker är det viktigt att kunna hålla uppe humöret. Kort och brädspel underlättar samvaron. Dessutom behöver de inte laddas! Märks det att vi är föräldrar? 

Böcker och möjlighet hålla igång en iPad eller mobil med barnens favoritspel och filmer är aldrig mer värt än då. Mer om det under E, som i energi. Det vill säga typ 1.8 meter ned i detta mail.

Se till att ha möjlighet till lek och underhållning utan el för att underlätta umgänget. Har man inget annat så är det en kortlek som gäller.

Förbered dig för 30 dagar

  • Avancerad första hjälpen: Ha avancerad utrustning som dekompressionsnålar och lufttäta förband, och lär dig använda dem via kurser eller YouTube-klipp.
  • Sjukvårdslager: Skaffa större lager av nödvändiga mediciner och sårvårdsartiklar för långvarig användning.
  • Hygien och klädvård: Samla på större lager av hygienprodukter och utrustning för att tvätta och torka kläder hemma.
  • Sanitär hantering: Förbered alternativa lösningar som torrdass och säker hantering av latrin i täta bostadsområden.
  • Preventivmedel: Inkludera preventivmedel i din långsiktiga planering.

Första hjälpen i det längre perspektivet handlar om att ha ersättningsmaterial. 

Vill man kan man utöka första hjälpen-utrustningen och lära sig mer avancerade åtgärder. Exempel på det är:

  • Dekompressionsnålar.
  • Lufttäta förband med ventiler för perforerade bröstkorgar.
  • Hemostatiska förband som ser till att koagulera blodet snabbt i djupa skador.
  • Nästuber, så kallat kantarell, är ett annat hjälpmedel som kan hjälpa vid skador i övre andningsvägarna. 

Men. Viktigt. All sådan utrustning är meningslös om man inte vet hur den skall användas. Vi rekommenderar kurs om du har möjlighet, annars är denna kanal på YouTube bra och något vi själva tittar på med jämna mellanrum.

Även när det gäller sjukvård handlar det främst om större lager för att till exempel kunna sköta ett sår under längre tid, eller medicinera under längre tid. Att ha lager av mediciner man är beroende av blir livsavgörande.

Hygienen bygger på större lager för personlig hygien, men också möjligheten att tvätta sina kläder. Underkläder är viktiga att tvätta. De yttre plaggen går att till exempel vädra i stor utsträckning. 

Att tvätta underkläder och andra plagg gör man genom blötläggning. Varmt vatten underlättar. Saknas tvättmedel går det bra att tälja små flingor av tvål. Knåda och bearbeta kläderna. Skölj i rent vatten. Ett litet lager av kalltvättmedel är guld värt. 

Utrustning för att kunna torka kläder i bostaden underlättar mycket. Torkställning, torklina och klädnypor. Det går att hänga kläder på tork ute på till exempel en balkong även under vintern.

När det gäller det sanitära kommer det leda till allvarliga problem i täta bostadsområden långt innan en månad gått. Alternativa lösningar som torrdass bör byggas. Latrin ska tas om hand och komposteras, eller helst grävas ner där det inte påverkar vattentäkter.

Preventivmedel blir en del av planeringen i det längre perspektivet. Glöm inte det!

Förbered dig för 90 dagar (och längre)

När man planerar för det längre perspektivet på upp till tre månader eller mer gäller det helt enkelt att gå igenom samtliga funktioner i hushållet som måste fungera. Se till att det finns fungerande lösningar som går utan el och tryckvatten. Det handlar om personlig hygientvätt, disk, städ, matlagning, vattenhämtning och sanitet.

Ur ett hygienperspektiv blir tillgången på underkläder viktigt i det längre perspektivet. Se till att ha kalsonger/trosor, bh, undertröjor och strumpor i lite större lager.

Menstruationsskydd av engångstyp ersätts lämpligen av menskopp. För rakning vinner en klassisk gammal säkerhetshyvel och traditionella rakblad med en riktig rakborste och raktvål. Som vanligt gäller att man använder utrustningen innan den behövs. Det gäller inte minst menskoppar och att prova ut rätt rakblad med rätt hårdhet.

Patricks bästa Youtube!

Ett gäng YouTube-länkar från Patrick. Några har förekommit ovan, andra är helt nya. Alla är bra!

Första hjälpen för barn hittar du här
Första hjälpen för vuxna hittar du här 


Bra på YouTube om mer avancerad utrustning som nämns ovan: 

Dekompressionsnål lär du dig mer om här
Ventilerade bröstförband lär du dig mer om här 
Hemostatiska blödningsstoppande förband lär du dig mer om här 
Tryckförband lär du dig mer om här 
Nästub, näskantarell, lär du dig mer om här
SWAT Tournique lär du dig mer om här 
CAT Tourniquet lär du dig mer om här och här

Och en riktigt fin dikt av Dan Andersson som Sofia Karlsson sjunger hittar du här.

Back to blog